Om at rationere sit brænde

Date

I dag var en lidt tung dag og jeg stod igen i en af de situationer der gør ondt. Det jeg beskriver i det her blogindlæg kan virke fuldstændig latterligt, for de som ikke har stået i situationen. Mens jeg skriver ved jeg stadig ikke helt hvordan jeg skal gøre det relaterbart, men jeg vil forsøge.

Mit energiniveau var lavt i dag. Som i virkelig lavt. Jeg havde to ting på programmet, træning og vasketøj, noget der hver især tager 1,5 times tid, hvis jeg tæller transport til træning med. Alligevel stod jeg og måtte prioritere hvad der var energi til og det gør lige ondt hver gang! Jeg føler mig som et ringere menneske. Mit selvværd ligger i fosterstilling på gulvet, mens 8 fødder sparker voldsomt til det. Tilbage til emnet.

Det føles ikke som fysisk træthed. Det kan ikke sammenlignes med følelsen af at have løbet et maraton, det er udelukkende mentalt. Jeg er begyndt at bruge ordet udmattet i stedet for træt. Træt bruger jeg i forhold til søvn, udmattet bruger jeg i forhold til mentalt overskud. Når man på denne måde er ramt af psykiske udfordringer, uanset om det er stress eller på anden vis, påvirker det leveringen til ens “brændeskur”.

Hver morgen kigger jeg ind i mit mentale brændeskur og tæller; hvor mange stykker brænde har jeg i dag?

David Buus

I brændeskuret bliver der hver dag leveret et antal stykker brænde. Leverandøren er dit mentale helbred. Lad os sige at det gennemsnitlige menneske har 15 stykker når de vågner. Det skal så holde gang i brændeovnen hele dagen. Nedenfor er et billede af hvordan det kunne se ud:

 • Morgenrutine
 • Arbejde
 • Hente børn og agere med dem
 • Huslig pligt (støvsugning, vasketøj o.l.)
 • Aftensmad og oprydning
 • Aftenafslapning/træning
 • Godnat rutine
 • 1 stk brænde
 • 5 stk brænde
 • 2 stk brænde
 • 3 stk brænde
 • 2 stk brænde
 • 0 stk brænde*
 • 1 stk brænde
 • 14 tilbage
 • 9 tilbage
 • 6 tilbage
 • 3 tilbage
 • 1 tilbage
 • 1 tilbage
 • 0 tilbage

* Ofte kan man hente et stykke brænde ved træning og afslapning koster sjældent brænde.

Når man så er ramt af en psykisk udfordring, starter man dagen med færre stykker brænde. Lad os sige at man er nede på 8 stykker brænde. Priserne for aktiviteterne falder ikke, det kan tværtimod føles som om de stiger, så nu skal man virkelig til at prioritere. For de fleste er noget af det første der ryger arbejdet. Så skal man stadig prioritere flere ting væk. Det kan være aftensmaden og man så benytter sig af den nærmeste junkfood leverandør. Det kan være den huslige pligt, så man ikke lige får støvsuget.

Jeg er nogle gange nede på at have 3-5 stykker brænde – sådan en dag var det i dag. Jeg fik ordnet min morgenrutine, morgenmad, børste tænder og – ganske vist forsinket – et bad. Så er der 4 stykker tilbage. Hvis ikke jeg havde vasket tøj, havde jeg ikke mere rent tøj at have på. Nu er der 1 stykke brænde tilbage. Det betyder at jeg skal prioritere om der er overskud til at lave mad eller få børstet tænder.

Som sagt i starten virker det helt fjollet, men det er virkeligheden for mange mennesker. Jeg er desværre så langt nede i leveringen til brændeskuret, at det har betydet at jeg har måttet ændre på prisen for at være sammen med mine børn, men mere om det en anden gang.

Beskrivelsen ovenover er jo meget subjektiv og forsimplet. Faktisk vil jeg gerne et lille spadestik dybere, for der kan faktisk være mere i opgaven, som kan bidrage til at man kommer i mål med opgaven. Til det bruger jeg eksemplet med vasketøj. Prisen ovenfor er sat til 3 stykker brænde, så lad os bare holde fast i den pris.

Hvordan kan du bruge FEM dage på at ordne vasketøj?

Stemmen i hovedet

Hvis jeg bryder min vasketøjs-proces ned i punkter ser det således ud:

 1. Sortere vasketøj i IKEA poser
 2. Sætte vasketøj over
 3. Hente og hænge op/i tørretumbler
 4. Lægge IKEA poser på plads
 5. Lægge tøj sammen
 6. Lægge tøj på plads
 7. Pakke tørrestativ væk

Jeg er klar over at det virker fjollet at skære det så meget ud, men jeg er nødt til det. For nogle dage har jeg måske ikke kun få stykker brænde, men det ene er også vådt eller på anden måde dårligt. Så er der måske ikke nok gang i brændeovnen til så lille en opgave som at lægge IKEA poserne på plads, hvis også der skal være ild i brændeovnen til resten af dagen. Det jeg vil frem til er, at jeg her kan dele prisen for opgaven lidt op. Måske skal jeg den ene dag bruge et stykke brænde på punkt 1. Dagen efter kan jeg bruge brænde til punkt 2 og 3. På tredjedagen springer jeg punkt 4 over og bruger et stykke brænde på punkt 5. På fjerdedagen kan jeg ordne punkt 4 og 7 med et stykke brænde. På femte dagen bruger jeg så et stykke brænde på den manglende opgave 6, for nu har jeg brugt så meget af tøjet at opgaven virker overskuelig.

Nu har jeg så brugt 5 dage og 5 stykker brænde på den opgave der hedder vasketøj, en opgave der for andre måske kun havde kostet 3 stykker brænde over 2 dage.

Men hvad vil jeg så med det her opslag?

Jeg håber at kunne nå ud til to forskellige grupper.

Til dig der slås med leveringen til brændeskuret: Du er ikke alene! Det er okay. Det er røvhårdt, men det er okay! Og leveringen bliver bedre, hvis du plejer “din leverandør”. (Det var dit mentale helbred, remember?)

Til dig der er pårørende. For det første er det vigtigt at du også husker, at dit brænde skal holde til din dag. Det hjælper ikke noget, hvis du hælder så meget brænde over i den pårørendes skur, at der ikke er nok til at holde din egen brændeovn i gang. Når det så er sagt, så koster det ofte et stykke brænde eller tre at få gæster. Så skal du hjem til dem, så hav et stykke brænde med du kan smide i ovnen. Hjælp til med aftensmaden, bidrag med at I lægger vasketøjet sammen i fællesskab. Hjælp med opvasken inden du går. Jeg lover jer, at de her “små” ting har en kæmpe betydning når det er svært at rationere sit brænde, så det holder til en hel dag.

Relaterede
blogindlæg